Fem sagolika spreads och ett riktigt gott bröd
Baka ett saftigt brytbröd och ät med något (eller varför inte alla?) av dessa sagolika spreads. Banan- och jordnötssmör är perfekt till barnen och passar som pålägg på både pannkakor och mackan. För de vuxna så har vi ett chokladspread med smak av Kahlúa och en hallonmarmelad med gin. Till ostbrickan rekommenderar vi vårt fikon- och cashewspread, passar utmärkt på ett salt kex. Sist men absolut inte minst är jordgubbscurden med vanilj – ha på scones, i kakor och i tårtor. Passar till allt!
BANAN- OCH JORDNÖTSSMÖR
Även gott på pannkakor, gröt eller en smoothie bowl.
Till recept>>
FIKON- OCH CASHEWSPREAD
Sött av fikon, nötigt av cashew.
TILL RECEPT>>
JORDGUBBSCURD MED VANILJ
Curden kan också användas som smaksättning i kakor eller tårtor.
TILL RECEPT>>
CHOKLADSPREAD MED KAHLÚA
Vuxen-Nutella!
TILL RECEPT>>
HALLONMARMELAD MED GIN
Gin kan ersättas med flädersaft för en barnvänligare variant.
TILL RECEPT>>
Saftigt brytbröd
Det perfekta brödet att ställa fram så att alla kan bryta var sin bulle. Variera om du vill med ½ dl olika frön eller nötter i degen.
20 stycken bullar
Du behöver:
25 g jäst
3 dl vatten, ca 37°
1 ägg
1 tsk salt
2 ½ dl rågsikt
6–6 ½ dl vetemjöl
50 g smör, rumsvarmt¾ dl smakrik riven ost, till exempel västerbotten
Topping:
Vatten
Rågsikt
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°. Smula ner jästen i en skål. Rör ut den i vattnet. Tillsätt ägg, salt, rågsikt och ca hälften av vetemjölet. Arbeta samman och ta i smöret klickvis.Tillsätt osten och det mesta av det resterande mjölet. Arbeta samman till en smidig och blank deg. Låt jäsa under duk i ca 1 timme.
- Dela degen i bitar och forma till bullar. Lägg dem ganska tätt på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.
- Pensla bullarna med vatten, strö över rågsikt. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter.