Följ med på champagne-premiär – fem meter under ytan
Plötsligt släcks ljuset i restaurangen. Allt blir mörkt. Det enda som syns är ett svagt sken från det enda stora fönstret som vetter rakt ut mot havsbotten, fem meter under ytan. Vi befinner oss på Under i Lindesnes vid Norges sydspets som är världens största restaurang under vatten, dit gäster vallfärdar trots att det ligger så avsides. Här nere råder ett stilla lugn, trots att havet stormar och vinden viner ovanför ytan.
En rörelse i vattnet utanför fångar allas uppmärksamhet: det visar sig vara två dykare som gör alla fiskar sällskap. De pendlar lugnt med sina simfötter, svävar ner mot botten och hittar skatten – den nya Dom Pérignon 2004 Vintage Plénitude 2. Champagnen som är anledningen till att vi är här, nu ska den äntligen få lanseras. Flaskan har lagrats i hela 18 år för att nå sin perfekta balans och består av druvor enbart från året 2004, ett av de bästa champagneåren någonsin! Den visar sig vara otroligt elegant men ändå kraftfull, fylld med frisk smak av persika, blodgrape och fikon som rundas av med toner av kakao, mocka, nötter, brioche och honung – allt serverat med ett pärlband av mjuka minibubblor.
Champagnen passar för det mesta perfekt till de 18 (!) smårätter som serveras på Under, vilken har en stjärna i Guide Michelin och är designad av arkitektbyrån Snøhetta. Rätterna består av råvaror från närområdet – mycket fisk och skaldjur men också lokala fåglar, vilda får, svampar och bär. En av desserterna innehåller till exempel yoghurtkräm på fårmjölk, sotad kamomill och kanderade myror. (Jo, du läste rätt. Knaprigt gott!) Allt smakar magiskt. Precis som det vi har i glasen – ett vin med extra allt, som att dricka flytande stjärnor!
Foto: Eline Jabocine, m fl