Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

ELLE mat & vin djupdyker: foodietrender 2025

02 jan, 2025
AvJenny Norberg
ELLE mat & vin djupdyker: foodietrender 2025
Vad sägs om picklade drinkar, sockervaddsmoln och legokök? Eller pouchvin, fiskchips och smörklocka? Här är årets smaksäkraste trender!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Drinkar #3 - Grapefrukt spritz med chilisockerBrand logo
Drinkar #3 - Grapefrukt spritz med chilisocker

1. Sockervaddsmoln

Toppa tårtan med ett läckert sockervaddsmoln
_ VALERY GUEDES

Förra året pimpade vi drinkarna med sockervadd, nu klättrar den i stället upp på tårtan i form av ett härligt moln, uppstagat av ätbara sockerkulor. Barnsligt gott!

Annons

2. Regenerativ odling

Radici är den första regenerativt odlade olivoljan i Sverige
Christopher Hunt

ROA – regenerative organic agriculture – utgår från att genom ett regenerativt organiskt jordbruk förbättra jordhälsan, djurlivet och rättvisa för bönderna. Ett hållbart jordbruk som ser till att minska vätxhuseffekten och binda mer kol i jorden. 2021 grundades ROA som bland annat ansvarar för att licensera produkter och producenter som driver jordbruk enligt denna strategi. Friluftsvarumärket Patagonia är exempelvis en allierad, och det första livsmedlet i Sverige att licensieras enligt ROA är matbutiken Radicis egna olivolja.

Annons

3. Prinsesstårtans parad

Prinsesstårta i glas tog internet med storm
Prinsesstårtai glas Christina Uhlin

Först upptäckte TikTok svenskt godis och sedan ­vår stolthet prinsesstårtan. Nu gör den succé världen över och här hemma kan vi kan inspireras av nya sätt att göra den på – med exempelvis mascarpone eller i glas eller coupe, som ­exempelvis restaurangen Sturehof har anammat.

4. Personifierat ­porslin

Carina Seth Anderssons söta assietter
Picture 007

Allt som man gillar ska man använda jämt. Det finaste man har ska man använda hela tiden. Det är Carina Seth Anderssons råd när hon lanserar sin serie porslin (en tallrik, en assiett, en skål och ett fat) samt glas (ett på fot, ett utan och ett för champagne) för Svenskt Tenn. Eftersom alla delar tillverkas och, när det gäller porslinet, målas för hand, finns det subtila skillnader mellan dem. I princip omöjliga att se men de ger en härligt personlig känsla.

Annons

5. Passion för ­pappersblom

Fyll hemmet med söta pappersblommor

Hela förra året fylldes våra flöden med fantastiskt kreerade pappersblommor, och i år är det dags att hoppa på trenden själv för att fylla våra hem och framför allt det dukade bordet. Till vår hjälp har vi boken Pappersblommor skriven av Sofia Vusir Jansson/@sofiaatmokkasin (Natur & Kultur) som skapat fantastiska pappersblommor i över tio år och varje år gör en kollektion för Svenskt Tenn.

6. Picklade cocktails

Pimpa drinken med picklade gurkor, chili och syltlök
Lina Arvidsson

Visst, vi är bekanta med dirty martinis och bloody marys – men nu kommer en ny våg av saltsyrliga drinkar: det är dags att pimpa din cocktail med pickles! Inlagda gurkor, chilis, tomater eller syltlök får hoppa ner i drinken, som även gärna spetsas med spadet. En trend som man antingen älskar eller hatar!

Annons

7. Restaurang-merch

Fler och fler restauranger börjar med egen merch

Trendiga restauranger som gjort sig ett namn nöjer sig numera inte bara med att servera mat som vi inte glömmer, nu ska vi dessutom gå omkring i t-shirts, kepsar och sneakers brandade med deras logo eller profiler, sippa på kaffet i deras kaffemuggar och försöka förhöja vår egen mediokra matlagning med deras såser. Sedan Noma (först på bollen som vanligt) år 2022 startade Noma Projects som innoverar och säljer produkterna via shopen på hemsidan – har fler följt efter. Det vi ser nu är bara början!

Annons

8. Svensk framtidsmat med hampa

Hampa är det senaste inom framtidsmat
LOUISE BRUUN ANTIINFLAMMATORISK KOST PR Columbus Leth

Sverige har verkligen skapat sig ett namn inom food-tech, men även inom annan matinnovation. Snigelodling, proteinpulver från musslor, odlad gårdsfisk eller sojasås på gula ärtor är bara några exempel. Näst på tur att trenda är hampa – proteinrikt och klimatsmart med en nötig smak – vilket klimat- och framtidsföretaget Planethon visade i samarbete med Vinnova, Fotografiska och Hemisphere. Går att använda i mat, som växtbaserad mjölk, i bakning och desserter.

Annons

9. Pouchvin

Djuce levlar upp vin på påse

Eftersom vi vet att vin i påse är miljövänligare än i glas är det extra roligt när förpackningen är så snygg att den passar att ställa fram. Djuce lyckas med konststycket att både ha trevlig utsida och god insida.

10. Legokök

Modulkök blir allt populärare, packa ihop och ta med i flytten

Det senaste på köksfronten kommer från Europa, främst Danmark och Tyskland: ta med ditt kök i flytten! Hur då, tänker du? Jo, med ett modulkök, såklart! Som till exempel Framas snygga samarbete med Kvänum. Inget sitter fast i väggarna, allt står på ben och är flyttbart. Köket blir helt enkelt mer som en möbel.

Annons

11. Bordsgrilla

Grilla hemma på köksbordet
columbus leth

De praktiska japanska bordsgrillarna har länge pockat på, utan att få riktigt fäste här i Sverige. Men i år är det dags! Att grilla tillsammans runt bordet ger lite av en fondue-känsla – dags att plocka av tunt skivat kött och grönsaker, grilla dem och doppa i dippsåser. En måltid kan ta hela kvällen och är ett mycket trevligt, härligt och socialt sätt att laga mat och umgås på.

12. Smörklocka

Smörklockan gör comeback

Ding, ding, ding – det ringer in för smörklockan! Ett klassiskt, ultimat sätt att förvara smör på (att bre kylskåpskallt smör på ett bröd är ju en omöjlig ekvation) gör nu comeback. En smörklocka (butter bell eller butter crock på engelska, beurrier på franska) håller smöret bredbart, men dessutom även färskt och fräscht med vatten som ett isolerande skikt. Dessa fina, handgjorda kommer från emeliehallberg.se.

Annons

13. Fjärrodlat

När vi reser blir vi mer nyfikna på utländska matvaror

Självklart äter vi gärna så närodlat som möjligt hemmavid. Men när vi väl reser passar vi på att söka upp matmarknader och -butiker som säljer lokala, roliga snacks, godis, såser eller kryddor som vi inte kan hitta i vårt eget land. När onlineshoppingen för mode och inredning suddat ut alla gränser, är det via maten vi numera fyndar. En påse fiskchips, kanske?

14. Het, hetare, oätbart

Vår mat ska bara bli hetare och hetare, hur mycket tål vi?
Mad med Timm. Spicy chicken wings og bladselleri med bluecheesedressing Columbus Leth

Inspirerad av Youtube-serien Hot Ones där kändisar äter kycklingvingar marinerade i olika heta såser tills de ligger på golvet och inte klarar mer så testar vi allt hetare mat själva i hemmen. Hur mycket hetta kan vi stå ut med?

Annons

15. Matig gröt

Gröten kliver av frukostbordet och tar ett steget till middagsbordet
Betina Hastoft

Varför ska gröten enbart vara söt och serveras till frukost? Nej, nu gör vi matigare varianter där vi kokar havregrynen i buljong och toppar med stekt ägg och grönkål. Eller en matig risgrynsgröt med saffran, morot, parmesan och parmachips. En helt ny värld har öppnats!

Foto: Lina Arvidsson, Betina Hastoft, Valery Guedes, Christopher Hunt, Columbus Leth, Linda Lomelino, Christina Uhlin, mfl

Annons