6 goda och snabba sätt att grilla kyckling
Äntligen grillsäsong och något som är mycket gott att grilla är kyckling. Om kycklingen grillas på rätt sätt så bli den både smakrik och saftigt men det är tyvärr lätt hänt att den blir torr. Vi tipsar om sex olika sätt att grilla kyckling.
1. Grilla kyckling i folie
Ett smidigt och enkelt sätt att grilla kyckling är i folie. Addera ananas och zucchini för en god middag.
4 portioner
Du behöver:
- 225 g fryst ananas
- 800 g kycklinglår
- 2 st zucchini
- 2 st paprika
- 2 dl BBQ- sås
- 0,5 knippe salladslök
- 1 klyfta vitlök
- 2 msk soja
- Salt
- Peppar
Gör så här:
Spola och torka av kycklingbitarna. Pensla därefter bitarna med BBQ-sås. Skär paprika, zucchini och ananas i bitar. Vänd grönsakerna i soja som är blandat med pressad vitlök. Riv av aluminiumfolie och lägg på grönsakerna och kycklingen. Strö över lite salt, peppar och salladslök. Vik sedan ihop. Grilla dessa på grillen indirekt, det vill säga inte rakt ovanför glöden.
2. Grillad kycklingspett med tzatziki
Att grilla kyckling på spett är en klassiker och något som är riktigt gott. Dessa marineras innan och kombineras gärna med med tzatziki och en fetaostsallad.
4 portioner
Du behöver:
- 800 g kycklingfiléer, delade
- Fetaostsallad
- Tzatsiki
Marinaden
- 1 dl extra jungfruolivolja Classico
- 2 msk balsamvinäger
- 2 msk Ardita tomatpuré
- 1 msk soja
- 1 msk sambaloelek
- 1 1/2 msk flyande honung
- 2 krm svartpeppar
- Svartpeppar, nymalen
Gör så här:
Putsa kycklingen och skär filéerna i 3x3 cm bitar. Blanda ihop marinaden och marinera i minst 1 timme i kylskåpet men gärna längre. Trä kycklingen på spett, salta och grilla runtom i cirka 15 minuter. Blanda ihop fetaostsalladen och servera kycklingen med detta och tzatsiki.
3. Grilla kycklingfilé i ugn
Det går lika bra att grilla kycklingen i ugn som på grillen. Marinera kycklingen med citron, chili och spiskummin. Filéerna grillas i ugn och serveras med valfritt tillbehör.
4. Ölgrillad kyckling
Gillar du både öl och kyckling? Då är detta något som du måste testa. En hel kyckling ölmarineras, både inifrån och ut för att sedan trä upp kycklingen på en öppnad ölburk.
4 portioner
Du behöver:
- 2 msk brun farin
- 2 msk senapspulver
- 2 msk löökpulver
- 1 msk malen koriander
- 1 msk hel kummin
- 1 msk svartpeppar
- 1/2 tsk kajennpeppar
- 2 tsk salt
- 2 små hela kycklingar (á cirka 1 kg)
- 2 ölbrukar (á 50 cl)
Gör så här:
Mortla alla ingredienser. Gnid in kryddorna runt om och inuti kycklingarna. Öppna ölburkarna och trä på kycklingarna. Grilla under lock, över indirekt värme tills innertemperaturen är 75 grader. Det brukar ta cirka 40 minuter.
5. Persisk kyckling med zucchiniris
Kycklingspett med en yoghurtmarinad med smak av lime och saffran, mums!
4 portioner
Du behöver:
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 lime
- 2 dl meseyoghurt
- 2 msk olivolja
- 1/2 g saffran
- 1 tsk gurkmeja
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- Cirka 600 g kycklinglårfiléer
- 8 träspett
- Zucchiniris
- Mezeyoghurt (till servering)
Gör så här:
Skala och riv lök och vitlök. Pressa limen och blanda lök, vitlök med limesaft, yoghurt, olivolja, saffran, gurkmeja, salt och svartpeppar. Skär kycklingen i cirka 2 cm stora tärningar. Blanda kycklingfilén med yoghurten och låt stå i kylen minst 6 timmar, eller över natten.
Koka zucchiniris enligt anvisningen. Trä på kycklingbitarna på spetten, grilla dem runt om i cirka 10 minuter. Glöm inte bort att vända då och då. Ansa och skiva zucchinin i cirka 1 cm tjocka skivor, grilla dem någon minut på varje sida. Krydda med salt och peppar. Plocka och hacka persiljan grovt. Vänd ner zucchinin och persiljan i riset. Salta och peppra. Strö över granatäppelkärnorna. Servera kycklingspetten med zucchiniriset och lite extra yoghurt.
6. Grilla kycklingen på rätt värme och med marinad
Något som passar väldigt bra med kyckling är en god marinad med kryddor.
Tänk också på att torka av kycklingen innan den läggs på grillen. Annars uppstår lätt flammor. Kycklingen blir som allra bäst om den först grillas på hög värme och sedan flyttas till en svalare del av grillen. Då blir bitarna knapriga och genomstekta utan att brännas vid.
Recept inspiration av: tasteline.se, mat.se, zeta.nu, ica.se
Läs mer: 10 enkla recept med kycklingfiléer
Foto: TT