Grilla vegetariskt och veganskt – 19 recept
Grillsäsongen är ofta förknippad med protein som kött, fisk och fågel och tillbehör som ofta innehåller animaliska produkter. Men det går minst lika bra att grilla vegetariskt eller veganskt. Vi har samlat 19 grillrätter, från läckra förrätter och tillbehör till smaskiga huvudrätter och efterrätter, för dig som är vegetarian eller vegan. In och inspireras!
1. Purjolök och fänkål i foliepaket
Att tillaga mat i folie är ett bra sätt att framhäva smak och få en mycket saftigare konsistens. Det här foliepaketet med purjolök och fänkål sköter sig själv medan proteinet tillagas på grillen. Hur bra? Enkelt, smidigt och jättegott!
Till receptet >>
2. Rökt cream corn
Majs och grill är långt ifrån en nytänkande kombination, men en vinnande sådan som fungerar i alla lägen. Rökt cream corn är smakrikt, matigt, perfekt till proteinet och kanske sommarens allra läckraste tillbehör. Många hävdar att det är ännu godare dagen efter – om det nu blir någonting över…
Till receptet >>
3. Grillad sparrispotatis med gräddfil
Ett godare tillbehör får du leta länge efter! Potatis är onekligen en trotjänare oavsett säsong och passar med mängder av olika rätter. För att göra potatisen lite extra läcker under grillsäsongen är det allra bästa att lägga även den på grillen. Denna frasiga grillade sparrispotatis serveras med syrlig gräddfil vilket ger en god kontrast. Mandelpotatis fungerar precis lika bra.
Till receptet >>
4. Grillad vattenmelon med fetaost och mynta
På med frukt på grillen! Det finns ingenting som säger sommar så mycket som söt och svalkande vattenmelon. Om den dessutom grillas framhävs sötman ytterligare och smaken blir lite lätt rökig. Var dock noga med att inte grilla den för länge – då finns det en viss risk att den blir sladdrig och mjuk. Servera med fetaost, mynta och ruccola för en frisk sallad.
Till receptet >>
5. Grillade bröd med kryddolja och dipp
Läckert, lyxigt och somrigt. Addera grillade bröd till buffén och räkna med en oemotståndlig förrätt eller bara ett lyxigt tillbehör. Oavsett vilket är sommarkänslan hög och det är självklart bara ett plus i kanten när det vankas grillsäsong. Bröden serveras med en god kryddolja på timjan, rosmarin, basilika och olivolja och en frisk filmjölksdipp. Hugg in!
Till receptet >>
6. Grillad majs med harissasmör
Sugen på majs i klassisk skepnad? Då är det här det perfekta receptet för dig. Denna krispiga grillade majs med harissasmör är knaprig, smakrik och sensationellt god. Strö över bovete, hackad färsk mejram och lite salt över vid servering.
Till receptet >>
7. Grillad zucchiniröra med mynta
En vegetariskt och vegansk röra full av smak. Denna grillade zucchiniröra med mynta och knaprig mandel gör sig jättefint till grillat. Den grillade zucchinin ger ett härligt djup och smak åt den annars friska röran. Missa inte!
Till receptet >>
8. Grillad sparrissallad med ätbara blommor
Vad sägs om ett tillbehör som både är underbart gott och vackert på bordet? Jessica Frejs grillade sparrissallad är en magisk kombination av just det. En somrig sallad med grillad sparris, brysselkål, salladslök och zucchini. Toppa med ätbara blommor för extra somrig känsla och pressa över lite citron vid servering. En riktig lyxsallad!
Till receptet >>
9. Grillad svartrot med örtemulsion
Svartrot på grillen? Ja, varför inte! Ett läckert och smakrikt tillbehör med det lilla extra. Svartrötterna kokas mjuka och får därefter en lite rökt smak och karamelliserad yta på grillen. Tillsammans med örtemulsionen blir detta ett lyxigt tillbehör som tar måltiden till nya höjder.
Till receptet >>
10. Zucchinisallad med pinjenötter och chili
Addera zucchini till årets grillfester! Zucchini gör sig fint på grillen, inte minst i denna smakrika förrätt. Den grillade frukten (ja, du hörde rätt trots att den äts som grönsak) serveras här med pinjenötter, chili och persilja. Toppa med parmesan vid servering om så önskas.
Till receptet >>
11. Fylld rödlök med färskost och soltorkade tomater
Sugen på ett läckert tillbehör till ditt grillade protein? Då kan ugnsbakad lök vara helt i din smak. Utöver att vara söt och god så är den även väldigt mjuk och behaglig i smaken. I det här receptet används rödlök som fylls med krämig färskost, soltorkade tomater och basilika. Grilla rödlöken på 200° mitt i ugnen i cirka 15 minuter och sen är det bara att hugga in!
Till receptet >>
12. Grillad aubergine med parmesan
Ute efter en vegetarisk motsvarighet till den grillade köttbiten? Då ska du satsa på aubergine! Aubergine fungerar som ett strålande substitut till flera slags protein – bland annat sill vid julbordet. Även de som inte är superförtjusta i just aubergine brukar älska den här rätten. Servera biffarna med en kall, krämig yoghurtsås för bästa resultat. Du kommer inte att bli besviken!
Till receptet >>
13. Sparris med rostad mandel, brynt citronsmör och manchego
Sparris är en utmärkt ingrediens oavsett säsong och en älskad favorit när det vankas bjudning. Just den här varianten serveras med friskt brynt citronsmör och rostade mandlar. Garnera med hyvlad manchego, lite flingsalt och nymalen svartpeppar för en sann smaksensation!
Till receptet >>
14. Halloumiburgare med tomatsalsa och avokadokräm
Maxa grillsäsongen med en riktigt god hamburgare! Halloumi är den perfekta ersättaren till köttet tack vare den härliga sältan och läckra konsistensen – inte minst när den är grillad. Proteinet går dessutom att variera i oändlighet, vilket gör den till en solklar favorit oavsett säsong och högtid. Ett säkert kort är halloumiburgaren, som här serveras med en festlig tomatsalsa och frisk avokadokräm. Enkelt, smakrikt och underbart gott för hela familjen!
Till receptet >>
15. Grillad zucchini med bönor och salta mandlar
En sallad fungerar alltid, både som förrätt och huvudrätt. Just den här varianten kryddas upp med en magisk grillad zucchini. I salladen hittar du också cannellonibönor, mandlar och bladpersilja. Toppa med en läcker dressing för en somrig sallad full av smak! Om du är sugen på en lite matigare sallad kan du enkelt komplettera med grillad halloumi.
Till receptet >>
16. Grillad romansallad med fetaost
Om du är sugen på att grilla själva salladen snarare än proteinet i den går det precis lika bra. Kanske tillhör det inte vanligheterna, men resultatet är faktiskt otroligt gott! I det här receptet är det romansallad som grillas, men självklart går det bra med andra varianter också. En sallad där bladen sitter tätt är dock att föredra, då det gör grillningen enklare.
Till receptet >>
17. Grillade marshmallow cookies
Finns det någonting som är lika starkt förknippat med grillning som marshmallows? Förmodligen inte. Det läckra skumgodiset är perfekt i efterrätter och gör sig allra bäst i grillad form. I den här efterrätten möter marshmallows underbara cookies – och det blir magiskt gott. Låt gästerna själva fixa efterrätten direkt vid grillen för ett grillat resultat efter tycke och smak.
Till receptet >>
18. Grillade nektariner med vaniljglass, honung och nötter
Runda av måltiden med en läcker efterrätt i grillens tecken! Lägg nektariner på grillen och få en frukt med en karamelliserad och härligt söt yta. Allra godast blir det med en klick vaniljglass till. Garnera med choklad, nötter och honung vid servering. Om du inte känner dig sugen på just nektariner kan du byta ut de mot valfri stenfrukt. Så gott!
Till receptet >>
19. Grillad persikogalette
Persikan är söt, saftig och nästan snäppet godare när den har grillats. Bjud på grillad persika i form av en galette – en ljuvlig och lätt efterrätt med riktiga vår- och sommarkänslor! Om persika i sig själv inte känns tillräckligt kan du lägga några körsbärs- och äppelspån på glöden. Smaskigt värre!
Till receptet >>
LÄS MER:
12 lyxiga vegetariska och veganska helgrecept