Kyckling i cidersås med hasselbackspotatis och björnbärssallad
08 okt, 2024
AvLouisa Lorang
Låt äppelcidern bli till en god cidersås med kyckling, björnbärssallad och hasselbackspotatis toppad med gorgonzola.
Annons
Kyckling i cidersås med hasselbackspotatis och björnbärssallad
Saftig kyckling och frasig hasselbackspotatis, så gott!
Annons
4 portioner
Tid: 30 minuter
Du behöver:
800 g potatis
50 g smör
2 tsk torkad rosmarin
Salt och nymalen svartpeppar
2 msk flytande honung
75 g gorgonzola
1 näve färsk rosmarin
Björnbärssallad:
150 g blandad grönsallad
4 fikon
125 g björnbär
50 g pekannötter
3 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
1 tsk grov senap
1 msk flytande honung
Salt och peppar
Kyckling:
450 g minutfiléer av kyckling
1 tsk kanel
1 tsk koriander
½ tsk mald muskotnöt
1 tsk torkad timjan
Salt och peppar
1 ½ msk olivolja, till stekning
Äppelcidersås:
2 gula lökar
2 äpplen
2 msk smör, till stekning
1 tsk socker
1 dl kycklingbuljong
1 ½ dl äppelcider
Salt och peppar
Till servering:
300 g gröna bönor
1 näve färsk timjan
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°. Skrubba potatisen och skär djupa snitt i dem med en kniv, utan att snitten går rakt igenom, botten ska hålla ihop. Smält smöret och pensla potatisen med ²/³ av det och toppa med rosmarin, salt och peppar. Baka i ugnen ca 50 minuter tills nästan genomstekt.
- Ta ut potatisen från ugnen, pensla den med resten av det smälta smöret och ringla över honung. Sätt tillbaka potatisen i ugnen i cirka 10 minuter tills de är gyllene och krispiga.
- Kyckling och äppelcidersås: Skala löken och skär i tunna skivor. Skölj äpplena och skär i skivor. Blanda de torra kryddorna till kycklingen i en skål och strö på båda sidor av kycklingbitarna. Krydda med salt och peppar på slutet. Stek bitarna i olja i en traktörpanna 3–4 minuter på varje sida, tills de fått färg och nästan är genomstekta. Lägg dem på tallrik, men torka inte ur pannan.
- Smält smöret till såsen i pannan och tillsätt lök, äpplen och socker. Låt koka i cirka 5 minuter på medelvärme, tills löken är mjuk. Tillsätt buljongen och äppelcidern och sjud såsen i 5–6 minuter, tills den tjocknar något. Smaka av med salt och peppar. Lägg kycklingbitarna i såsen i pannan och låt dem koka klart i 2 minuter.
- Björnbärssallad: Skölj och slunga salladen. Skär fikonen i fjärdedelar. Lägg upp sallad, frukt och bär på en tallrik. Rosta pekannötter lätt gyllene i en het och torr panna. Rör ihop olja, vinäger, senap och honung i en skål och smaka av med salt och peppar. Ringla dressingen över salladen och toppa med grovt hackade pekannötter.
- Skölj och låt bönorna rinna av. Blanchera dem i en kastrull med lättsaltat vatten i 6–8 minuter, så att de fortfarande har lite tuggmotstånd. Strö färsk timjan över rätten och servera med bönor, hasselbackspotatis och sallad.
Foto: Pernille Enoch, Columbus Leth, Lene Samsø
Annons