Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Kyckling i cidersås med hassel­backs­potatis och ­björnbärssallad

08 okt, 2024
AvLouisa Lorang
Recept på kyckling i cidersås med hassel­backs­potatis och ­björnbärssallad
columbus leth
Låt äppelcidern bli till en god cidersås med kyckling, björnbärssallad och hasselbackspotatis toppad med gorgonzola.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
I mitt kök #2 - Sandra BeijerBrand logo
I mitt kök #2 - Sandra Beijer

Kyckling i cidersås med hassel­backs­potatis och björnbärssallad

Saftig kyckling och frasig hasselbackspotatis, så gott!

Värmande god kyckling i cidersås med hasselbackspotatis och björnbärssallad
columbus leth
Annons

4 portioner

Tid: 30 minuter

Du behöver:

800 g potatis
50 g smör
2 tsk torkad rosmarin
Salt och nymalen svartpeppar
2 msk flytande honung
75 g gorgonzola
1 näve färsk rosmarin

Björnbärssallad:

150 g blandad grönsallad
4 fikon
125 g björnbär
50 g pekannötter
3 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
1 tsk grov senap
1 msk flytande honung
Salt och peppar

Kyckling:

450 g minutfiléer av kyckling
1 tsk kanel
1 tsk koriander
½ tsk mald muskotnöt
1 tsk torkad timjan
Salt och peppar
1 ½ msk olivolja, till stekning

Äppelcidersås:

2 gula lökar
2 äpplen
2 msk smör, till stekning
1 tsk socker
1 dl kycklingbuljong
1 ½ dl äppelcider
Salt och peppar

Till servering:

300 g gröna bönor
1 näve färsk timjan

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Skrubba potatisen och skär djupa snitt i dem med en kniv, utan att snitten går rakt igenom, botten ska hålla ihop. Smält smöret och pensla potatisen med ²/³ av det och toppa med rosmarin, salt och peppar. Baka i ugnen ca 50 minuter tills nästan genomstekt.
  2. Ta ut potatisen från ugnen, pensla den med resten av det smälta smöret och ringla över honung. Sätt tillbaka potatisen i ugnen i cirka 10 minuter tills de är gyllene och krispiga.
  3. Kyckling och äppelcidersås: Skala löken och skär i tunna skivor. Skölj äpplena och skär i skivor. Blanda de torra kryddorna till kycklingen i en skål och strö på båda sidor av kycklingbitarna. Krydda med salt och peppar på slutet. Stek bitarna i olja i en traktörpanna 3–4 minuter på varje sida, tills de fått färg och nästan är genomstekta. Lägg dem på tallrik, men torka inte ur pannan.
  4. Smält smöret till såsen i pannan och tillsätt lök, äpplen och socker. Låt koka i cirka 5 minuter på medelvärme, tills löken är mjuk. Tillsätt buljongen och äppelcidern och sjud såsen i 5–6 minuter, tills den tjocknar något. Smaka av med salt och peppar. Lägg kycklingbitarna i såsen i pannan och låt dem koka klart i 2 minuter.
  5. Björnbärssallad: Skölj och slunga salladen. Skär fikonen i fjärdedelar. Lägg upp sallad, frukt och bär på en tallrik. Rosta pekannötter lätt gyllene i en het och torr panna. Rör ihop olja, vinäger, senap och honung i en skål och smaka av med salt och peppar. Ringla dressingen över salladen och toppa med grovt hackade pekannötter.
  6. Skölj och låt bönorna rinna av. Blanchera dem i en kastrull med lättsaltat vatten i 6–8 minuter, så att de fortfarande har lite tuggmotstånd. Strö färsk timjan över rätten och servera med bönor, hasselbackspotatis och sallad.

Foto: Pernille Enoch, Columbus Leth, Lene Samsø

Annons