Mocktails med guldkant – med Felicia Malmgren
Felicia Malmgren Kjellgren är kanske mest känd som brynexperten och makeupartisten som inspirerar med felfria looks på sitt instagramkonto @browfelicia. Men mellan hårrutiner och glowig hy dyker det också upp inspiration till en och annan drink. En konstig mix? Inte alls, menar Felicia, som gärna delar med sig av tips på hur man får till den där perfekta makeup-basen – men också vad man kan sippa på under tiden man omsorgsfullt lägger foundation inför en utekväll.
Nu släpper hon boken Drink! vars sidor inte bara är fyllda med vackra bilder på allt från piffiga frukostdrycker till frestande mocktails, utan också är en hyllning till livet som förtjänar att sättas guldkant på – så ofta man kan.
– Jag tycker att man ska försöka ge varje dag ett extra skimmer och inte bara leva för helgen. Dels kommer det tankesättet från min uppväxt, mina föräldrar har alltid varit bra på att piffa till vardagen, säger Felicia och fortsätter:
– Men till grund ligger också det faktum att jag har förlorat två unga personer i mitt liv, vilket verkligen har blivit ett ”wake up call” om att livet är kort.
Det var under pandemin som Felicia började experimentera mer med smaker och dryck hemma. Från att ha piffat sin morgonjuice med finglas och sugrör, började hon nu även bygga upp olika smakkombinationer och skaka cocktails i sin hemmabar. Det är genom sin experimentlusta hon också lärt sig att skapa smakbryggor och nya, goda kombinationer. Men hur ska man då tänka för att ens alkoholfria drinkar inte ska bli saftiga, utan få den där komplexiteten som man kan hitta i en vanlig drink?
– Experimentera med smaker du tycker är goda! Välj en bas och lägg till komponenter som skapar en komplexitet – en drink behöver ha något sött och något syrligt och för att få en bra balans, och gärna något bittert för den lilla extra smakupplevelsen. Ibland kan en liten detalj som havssalt på glasets kant eller en skiva citron göra stor skillnad för helheten, tipsar Felicia.
Recept: Fixis ingefärssour>>
I boken Drink! får man som läsare njuta av allt från festlig trippelmimosa till drömgod bärspritz. Mocktails som frestar – inte minst visuellt. För man dricker ju även med ögonen, och för en beautyexpert som Felicia är det såklart A och O att man lägger den där lilla extra tiden på presentationen.
– Det gör mycket för hela upplevelsen att det man äter och dricker inte bara smakar gott, utan också är arrangerat på ett snyggt sätt. Visst händer det att jag äter takeaway direkt ur lådan – men jag är också bra på att använda finporslinet och de dyraste glasen även i vardagen, och inte bara vid festliga tillfällen.
Vad kan man mer dra för paralleller till skönhetsvärlden?
– När många tänker på skönhetsvärlden så tänker de nog att det bara är yta, men beauty kan vara så mycket mer. Att få piffa sig, måla på ett nytt läppstift, smörja in sig med en fluffig kräm… det kan också vara ett sätt att ta hand om sig själv. Min egen hudvårdsrutin är min ”zen-stund” i vardagen, och för att göra det extra härligt dukar jag upp hudvården på en bricka, blandar en härlig drink eller häller upp ett isfyllt glas med kombucha. Visst, många kan tycka att det låter cheesy, men det handlar om att skapa de små stunderna i livet där man tar hand om sig själv.
För Felicia var det självklart att alla recept i boken skulle vara alkoholfria – även om hon själv inte titulerar sig nykterist och gärna tar en cocktail eller ett glas vin då och då. Hon tycker däremot att det är viktigt att alkohol ska vara valfritt – och alla drinkar i boken går det att addera alkohol till, om man så vill. En trend i tiden, då allt fler unga vuxna ifrågasätter sitt förhållande till alkohol och istället letar goda alternativ. Något som fått namnet ”sober curious”.
Recept: Felicias fresh mocktail>>
– Jag är ingen bartender och jag försöker inte ”claima” den titeln. Den här boken är tänkt att inspirera med enkla recept och fina bilder. Det ska vara en bok som du kan dra fram 20 minuter innan du får gäster för att skaka en drink att bjuda på. Många av ingredienserna vi använder i boken är sådant som de flesta har hemma.
Vad hoppas du med boken?
– Jag hoppas att det är en bok som lockar alla möjliga läsare. Man kan både ge bort den till sin gravida vän, men även till festprissen i gänget – eller varför inte till någon som tar studenten nu i vår? Det är klart att man har dåliga dagar, men det jag vill förmedla mellan raderna med goda recept är att man också ska försöka lyfta varje dag på ett eller annat sätt – och njuta av de små sakerna i livet.
Cocktails, glas & hemmabar
Tips på cocktailställen du gillar?
– Jag har mycket kvar att utforska i Stockholm, men några jag återkommer till är: A bar called Gemma, Lucys flower shop, Le Hibou, Brännerian om man gillar gin och Cadierbaren om man vill lyxa till det.
Om man vill köpa fina glas och garnityr, var ska man spana?
– Fina glas beställer jag ofta på nätet. Några favoriter är By On, Nordic Nest, Riedel, Amazon och Artilleriet. Brandstationen i Stockholm är en otrolig butik med många roliga glas, och när det kommer till garnityr så hittar jag ofta roliga varianter på Urban Deli, Leila’s generalstore i MOOD-gallerian har mycket bra cocktailtillbehör och roliga strössel och annat piff till drinkarna.
Vad finns alltid i din hemmabar?
– Tajinkrydda. Jag älskar att blanda ner det i smoothies, eller ha på glaskanten för extra spice och touch av lime. Tequila för att det är favorit när det kommer till spritsorter, alkoholfria substitut från Lyre’s för att de är så bra! En av deras nyaste ’american malt’ ger verkligen en essence av whiskey, men utan alkoholen. Jag har också alltid burkar med t.ex. torkade citrusskivor eller torkade ananasblommor ståendes, man vet aldrig när man behöver piffa en drink lite extra!
Felicia Malmgren Kjellgren
Ålder: 36 år.
Bor: Stockholm.
Familj: Gift.
Gör: Brynexpert, makeupartist och drinkentusiast.
Aktuell: Med boken Drink! (Mondail förlag).
Foto: Matilda Lindeblad Recept: Felicia Malmgren Kjellgren