Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Det här äter svenskarna helst på sommaren

25 jun, 2024
AvNami Kawakita
Det här äter svenskarna helst på sommaren
Magdanatka
Jordgubbar, färskpotatis och grillat är vad som ligger i topp när vi svenskar får välja vad vi äter under sommaren. En färsk Sifo-undersökning visar vilka våra favoriträtter är – och vi har recepten!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Bakat och klart #4 – Enkla surdegsfrallorBrand logo
Bakat och klart #4 – Enkla surdegsfrallor

När hösten närmar sig kommer suget efter mustiga grytor som värmer och när temperaturen stiger dras vi mer åt kalla rätter och färska grönsaker. Och visst börjar man längta lite extra efter sommarens godsaker när årets första tussilago tittar upp ur backen?

I en färsk Sifo-undersökning, gjord på uppdrag av Göta kanal, fick svenskarna frågan om vad de helst äter under sommaren. Svaren är kommer inte som några större överraskningar där jordgubbar med grädde kniper första platsen, tätt följt av färskpotatis och grillat kött eller fisk på en bronsplats. Även färsk frukt som rabarber, äpplen och päron och färska primörer kliver in på topp fem. Mönstret känner vi igen, en perfekt sommarmiddag består oftast av grillat, färskpotatis, primörer och jordgubbar. Mer idylliskt än så blir det väl ändå inte?

Annons

Lite förvånande är faktiskt att klassiska husmansrätter, som annars går varma hemma hos svenskarnas, glider ner på listan. Det vi helst inte äter på sommaren är köttbullar, stekt falukorv och pannkakor med grädde och sylt.

Topp 5

1. Jordgubbar med grädde: 56%

Mer somrigt än jordgubbar och grädde blir det inte – antingen i en slående vacker pavlova eller i jordgubbstårtornas jordgubbstårta.

Jordgubbstårta med lemoncurd-grädde>>

Vacker pavlovakrans med jordgubbar>>

Vi svenskar äter helst jordgubbar med grädde på sommaren

2. Färskpotatis: 55%

Är det någon annan än vi som har nedräkning tills färskpotatisen finns i butikerna? Denna goding förtjänar det bästa.

Annons

Potatissallad med dilldressing>>

Färskpotatissallad med spenatpestodressing>>

Vem älskar inte färskpotatis?

3. Grillat (kött eller fisk): 54%

Allt går att grilla – kött, fisk, fågel, potatis, ja till och med efterrätten! I det här receptet på grillad flankstek får köttet verkligen skina.

Annons

Grillad flankstek med kryddolja>>

Grillad tonfisk med yuzuhollandaise>>

Grillat kött och fisk ligger på svenskarnas topp tre

4. Färsk frukt, såsom svensk rabarber, äpplen, päron och plommon: 40%

Med färsk frukt är möjligheterna oändliga! Låt rabarbern sätta smak på drinken och äpplen blir ju som bekant godast i paj.

Mousserande rabarbercocktail>>

Filokorgar med äppelkaksfyllning>>

Bjud på en mousserande rabarbercocktail och filodegskorgar med äppelkaksfyllning

5. Färska primörer: 31%

Primörerna är många och vår favorit råkar vara sparrisen. Förutom att grilla dessa gröna godingar gör de sig fint med stenbitsrom i en lyxig förrätt.

Annons

Ricottapannkakor med sparris och stenbitsrom>>

Grillad sparris med stracciatella>>

Bland färska primörer är sparris en favorit

Övriga rätter på listan

  • Räkmacka: 29%
  • Sill: 22%
  • Kräftor: 20%
  • Smörstekt fisk: 17%
  • Sallad: 17%
  • Gravad lax: 14%
  • Smörgåstårta: 14%
  • Pannkakor med grädde och sylt: 12%
  • Varmkorv (grillad eller kokt): 12%
  • Kallskuret: 10%
  • Köttbullar: 6%
  • Surströmming: 5%
  • Stekt falukorv: 3%
  • Vet ej/ingen: 5%

Omslagsfoto: TT

Annons