Det här äter svenskarna helst på sommaren
När hösten närmar sig kommer suget efter mustiga grytor som värmer och när temperaturen stiger dras vi mer åt kalla rätter och färska grönsaker. Och visst börjar man längta lite extra efter sommarens godsaker när årets första tussilago tittar upp ur backen?
I en färsk Sifo-undersökning, gjord på uppdrag av Göta kanal, fick svenskarna frågan om vad de helst äter under sommaren. Svaren är kommer inte som några större överraskningar där jordgubbar med grädde kniper första platsen, tätt följt av färskpotatis och grillat kött eller fisk på en bronsplats. Även färsk frukt som rabarber, äpplen och päron och färska primörer kliver in på topp fem. Mönstret känner vi igen, en perfekt sommarmiddag består oftast av grillat, färskpotatis, primörer och jordgubbar. Mer idylliskt än så blir det väl ändå inte?
Lite förvånande är faktiskt att klassiska husmansrätter, som annars går varma hemma hos svenskarnas, glider ner på listan. Det vi helst inte äter på sommaren är köttbullar, stekt falukorv och pannkakor med grädde och sylt.
Topp 5
1. Jordgubbar med grädde: 56%
Mer somrigt än jordgubbar och grädde blir det inte – antingen i en slående vacker pavlova eller i jordgubbstårtornas jordgubbstårta.
Jordgubbstårta med lemoncurd-grädde>>
Vacker pavlovakrans med jordgubbar>>
2. Färskpotatis: 55%
Är det någon annan än vi som har nedräkning tills färskpotatisen finns i butikerna? Denna goding förtjänar det bästa.
Potatissallad med dilldressing>>
Färskpotatissallad med spenatpestodressing>>
3. Grillat (kött eller fisk): 54%
Allt går att grilla – kött, fisk, fågel, potatis, ja till och med efterrätten! I det här receptet på grillad flankstek får köttet verkligen skina.
Grillad flankstek med kryddolja>>
Grillad tonfisk med yuzuhollandaise>>
4. Färsk frukt, såsom svensk rabarber, äpplen, päron och plommon: 40%
Med färsk frukt är möjligheterna oändliga! Låt rabarbern sätta smak på drinken och äpplen blir ju som bekant godast i paj.
Mousserande rabarbercocktail>>
Filokorgar med äppelkaksfyllning>>
5. Färska primörer: 31%
Primörerna är många och vår favorit råkar vara sparrisen. Förutom att grilla dessa gröna godingar gör de sig fint med stenbitsrom i en lyxig förrätt.
Ricottapannkakor med sparris och stenbitsrom>>
Grillad sparris med stracciatella>>
Övriga rätter på listan
- Räkmacka: 29%
- Sill: 22%
- Kräftor: 20%
- Smörstekt fisk: 17%
- Sallad: 17%
- Gravad lax: 14%
- Smörgåstårta: 14%
- Pannkakor med grädde och sylt: 12%
- Varmkorv (grillad eller kokt): 12%
- Kallskuret: 10%
- Köttbullar: 6%
- Surströmming: 5%
- Stekt falukorv: 3%
- Vet ej/ingen: 5%
Omslagsfoto: TT