Ugnsbakad torsk på purjobädd
27 aug, 2024
AvLouisa Lorang
Ugnsbakad torsk på purjobädd och hemlagad hollandaise blir både vackert och gott på tallriken.
Annons
Ugnsbakad torsk på purjobädd
Torsken serveras på en bädd av ångkokt purjo med hemlagad hollandaisesås till.
Annons
6 portioner
Du behöver:
600 g torskrygg
2 msk olivolja
2 msk smör
Salt
Ångkokt purjolök:
4 purjolökar
50 g smör
1 dl vatten
½ dl vitt vin
Salt
Hollandaise:
300 g smör
1 dl vitt vin
2 tsk vitvinsvinäger
4 äggulor
1 tsk salt
Till servering:
Körvel
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°.
- Dela fisken i 6 bitar och lägg dem i en ugnsfast form. Fördela olja och smör över och salta. Ugnsbaka torsken 6-8 minuter.
- Ångkokt purjolök: Skär bort det översta och nedersta på purjolökarna och dela dem sedan i 3 bitar vardera. Skölj noggrant. Värm smör, vatten, vin och salt i en djup panna. Ångkoka purjolökarna under lock i ca 4–5 minuter.
- Hollandaise: Smält smöret i en kastrull och häll över det i en kopp. Sila bort det vita så att du bara har kvar det klara smöret.
- Vispa vitt vin, vinäger och äggulor i en kastrull. Sätt kastrullen på låg värme och vispa tills äggulorna tjocknar något. Tillsätt smöret, lite i taget under fortsatt vispning tills såsen är tjock och blank. Häll över i en skål så fort såsen tjocknat för att undvika att den skär sig. Smaka av med salt.
- Servering: Lägg upp purjolöken på tallrikar och toppa med torsk. Häll över hollandaise och garnera med körvel. Servera direkt.
Foto: Rikke Westesen
Annons