Det här är umami – den femte grundsmaken
Du har garanterat hört uttrycket umami (eller den kemiska benämningen natriumglutamat) och att det får munnen att vattnas. De flesta av oss äter faktiskt umami dagligen utan att vi ens tänker på det, smaken av umami finns i fisk, kött, tomater och ost. Vi är alla bekanta med de fyra grundsmakerna sött, salt, surt och beskt men vad är egentligen umami och vad smakar det?
Vad är umami?
Umami är den femte grundsmaken och den upptäcktes i Japan för över 100 år sedan av en professor i kemi. Professorn Kikunae Ikeda ville undersöka sammansättningen i den traditionella japanska dashibuljongen och gjorde då en intressant upptäckt: trots att buljongen inte smakade salt, beskt eller surt smakade den ändå gott. Där och då föddes den femte grundsmaken som fick namnet umami.
Vad smakar umami?
Smaken av umami är inte helt enkelt att beskriva. Vissa tycker att umami inte har någon smak och ändå förhöjer den smaken på många livsmedel. Umami sätter de olika smakkomponenterna i balans och med de rätta kryddorna gör umami rätten till en alldeles unik smakupplevelse. Det blir en lång och rik smak av fyllighet, mildhet och tjockhet. Men det vanligaste exemplet på umami som de flesta av oss känner igen är misosoppa och sojasås.
I vilka livsmedel finns umami?
Tomater: Det var i Italien som man först upptäckte att tomater var ätbara efter att européerna tagit med sig den vackra plantan från Mellan- och Sydamerika. Soltorkade tomater har verkligen den där extra umami-kicken!
Parmesanost: Är du en av dem som gillar att riva ett ordentligt lager parmesan över pastan? Inte så konstigt då denna hårdost innehåller en hel del umami. Parmesan tar mer än två år för att mogna och innehåller därför en hel del glutamater.
Torkad svamp: En av de mest hållbara umamibomberna är torkad svamp. Shiitakesvampen är ett vanligt tillskott men det går lika bra med torkade trattkantareller eller karljohansvamp. Tillsätt det i buljongen för en riktigt fin och djup smak.
Sojasås: Oavsett vilken mat du lagar blir det många gånger så mycket godare med en skvätt japansk sojasås. Testa att tillsätt det i korvstroganoffen eller köttfärssåsen.
Laga mat med umami
När du lagar mat vill hitta en balans i smaksättningen. Om du vill dra ner på saltet är det perfekt att använda umami i matlagningen. Umami gör nämligen att rätten smakar mer välbalanserat och du kan då skippa den där extra nypan salt. Umami sägs även förstärka andra smaker. Den kemiska benämningen är natriumglutamat som finns i olika kryddblandningar. Tycker du att fylligheten saknas, så kan du testa att tillsätta umami – antingen i form av buljongpulver, asiatisk fisksås eller sojasås.
Våra bästa recept med umami
Pasta carbonara med miso
Att använda både parmesan och pecorino ger också extra umami till rätten.
Till recept>>
skaldjurstallrik med misomajo
Lyxigare än så här blir det inte!
Till recept>>
Lyxtoast med pesto, parmaskinka och soltorkade tomater
Du hittar umami i både parmaskinka och soltorkade tomater!
Till recept>>
Bilder: TT