Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

Det här är umami – den femte grundsmaken

27 okt, 2022
AvNami Kawakita
Det här är umami – den femte grundsmaken
Umami får det bokstavligen att vattnas i munnen och ordet är en kombination av de japanska orden ”umai” som betyder ”delikat” och ordet ”mi” som betyder ”essens”. Men vad smakar egentligen den femte grundsmaken?
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Cookalong med Frida Lund: Så lagar du en enkel vardagspastaBrand logo
Cookalong med Frida Lund: Så lagar du en enkel vardagspasta

Du har garanterat hört uttrycket umami (eller den kemiska benämningen natriumglutamat) och att det får munnen att vattnas. De flesta av oss äter faktiskt umami dagligen utan att vi ens tänker på det, smaken av umami finns i fisk, kött, tomater och ost. Vi är alla bekanta med de fyra grundsmakerna sött, salt, surt och beskt men vad är egentligen umami och vad smakar det?

Vad är umami?

Umami är den femte grundsmaken och den upptäcktes i Japan för över 100 år sedan av en professor i kemi. Professorn Kikunae Ikeda ville undersöka sammansättningen i den traditionella japanska dashibuljongen och gjorde då en intressant upptäckt: trots att buljongen inte smakade salt, beskt eller surt smakade den ändå gott. Där och då föddes den femte grundsmaken som fick namnet umami.

Annons
Misosoppa har en djup och tydlig smak av umami

Vad smakar umami?

Smaken av umami är inte helt enkelt att beskriva. Vissa tycker att umami inte har någon smak och ändå förhöjer den smaken på många livsmedel. Umami sätter de olika smakkomponenterna i balans och med de rätta kryddorna gör umami rätten till en alldeles unik smakupplevelse. Det blir en lång och rik smak av fyllighet, mildhet och tjockhet. Men det vanligaste exemplet på umami som de flesta av oss känner igen är misosoppa och sojasås.

Annons

I vilka livsmedel finns umami?

Tomater: Det var i Italien som man först upptäckte att tomater var ätbara efter att européerna tagit med sig den vackra plantan från Mellan- och Sydamerika. Soltorkade tomater har verkligen den där extra umami-kicken!

Parmesanost: Är du en av dem som gillar att riva ett ordentligt lager parmesan över pastan? Inte så konstigt då denna hårdost innehåller en hel del umami. Parmesan tar mer än två år för att mogna och innehåller därför en hel del glutamater.

Parmesanost får sin fina umamismak från sin över två år långa lagring.

Torkad svamp: En av de mest hållbara umamibomberna är torkad svamp. Shiitakesvampen är ett vanligt tillskott men det går lika bra med torkade trattkantareller eller karljohansvamp. Tillsätt det i buljongen för en riktigt fin och djup smak.

Annons

Sojasås: Oavsett vilken mat du lagar blir det många gånger så mycket godare med en skvätt japansk sojasås. Testa att tillsätt det i korvstroganoffen eller köttfärssåsen.

Laga mat med umami

När du lagar mat vill hitta en balans i smaksättningen. Om du vill dra ner på saltet är det perfekt att använda umami i matlagningen. Umami gör nämligen att rätten smakar mer välbalanserat och du kan då skippa den där extra nypan salt. Umami sägs även förstärka andra smaker. Den kemiska benämningen är natriumglutamat som finns i olika kryddblandningar. Tycker du att fylligheten saknas, så kan du testa att tillsätta umami – antingen i form av buljongpulver, asiatisk fisksås eller sojasås.

Annons
Torkad svamp är en riktig umamibomb!

Våra bästa recept med umami

Pasta carbonara med miso

Att använda både parmesan och pecorino ger också extra umami till rätten.

Till recept>>

Testa att tillsätt miso i din pasta carbonara
Annons

skaldjurstallrik med misomajo

Lyxigare än så här blir det inte!

Till recept>>

Lyxig skaldjurstallrik med misomajo

Lyxtoast med pesto, parmaskinka och soltorkade tomater

Du hittar umami i både parmaskinka och soltorkade tomater!

Till recept>>

Umamifylld lyxtoast med pesto, parmaskinka och soltorkade tomater

Bilder: TT

Annons