Populärt: Sofia Richie Grainge Tv-serier Boktips Krönikor

Ella Lemhagen släpper film om coronapandemin: "Hoppas att inspirera"

02 okt, 2024
AvHelena Skoog
närbild på ella lemhagen
Så länge hjärtat slår är en ny svensk spelfilm som skildrar vårdbiträdet Hannes kamp på ett äldreboende under coronapandemin 2020. Inspirerad av verkliga händelser, lyfter filmen frågor om maktmissbruk och vårdens bristande skydd mot den dödliga smittan. Regissören Ella Lemhagen berättar om sin senaste film.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
En dag med #3 – Clara HallencreutzBrand logo
En dag med #3 – Clara Hallencreutz

De flesta har nog coronavåren 2020 ganska färskt i minnet fortfarande. Nyhetssändningarna som bara handlade om en sak och dödstalen som ökade varje dag, framför allt på de svenska äldreboendena. Nu kommer filmen Så länge hjärtat slår, om ett vårdbiträde som jobbar på ett äldreboende under coronapandemin. Manuset skrev producenten Gila Bergqvist Ulfung och manusförfattaren Malin Lagerlöf med inspiration från radiodokumentären Det illojala vårdbiträdet och regissören Ella Lemhagen tackade snabbt ja till projektet.

Film om coronapandemin

– Manuset var väldigt välskrivet och berörande. Det kändes spännande att göra en långfilm om något så aktuellt och viktigt, men att ändå få den frihet som fiktionen innebär. Det är alltså ingen dokumentärfilm, utan en ren spelfilm med skådespelare, som har inspirerats av verkliga händelser som på många sätt fortfarande är som öppna sår för många människor. Det är också en visselblåsarfilm, där vi följer vårdbiträdet Hanne i ett slags David mot Goliat-kamp, när hon upptäcker att vårdföretaget som driver äldreboendet inte gör allt för att skydda de boende från den livsfarliga smittan.

Annons

Hur var det att gå tillbaka till våren 2020?

– När man filmar är allt så konkret, så det var egentligen först när vi klippt ihop filmen som jag kunde känna stämningen, hur det var under våren 2020. Men det är klart att vi alla som jobbade med filmen tvingades uppdatera våra minnen, som redan blivit luddiga. Inte minst när det gällde praktiska frågor, sånt som var viktigt att det blev rätt i filmen, typ: ”När begränsade man antalet besökare på restauranger?”, ”När satte man upp varningsskyltar i tunnelbanan?”, ”När började folk gå runt i munskydd?” Det visade sig att det mesta av allt detta hände senare, under 2021, men våra minnen flöt ihop.

Hur minns du själv den tiden?

– Jag var ganska upptagen under våren 2020. Jag satt och skrev på ett långfilmsmanus och hade en deadline som gjorde att jag inte tog mig tid att följa nyheterna så noga de första veckorna. Dessutom blev jag sjuk, vilket stressade mig. Jag hade inte tid för sånt och försökte jobba på trots febern. Det var först längre fram på våren, när jag gjorde ett antikroppstest, som jag förstod att jag hade haft covid! Det var nog lika bra att jag inte visste att det var det jag hade, då hade jag kanske blivit rädd. Man visste ju så lite i början och det gick ju inte att missa att allt fler dog av smittan.

Annons

Vad hoppas du att publiken ska ta med sig efter att ha sett filmen?

– Jag vill gärna att publiken blir berörd förstås, som med alla filmer. Men när det gäller den här filmen hoppas jag också att de ska låta sig inspireras av Hannes mod. Hon väljer att ställa sig upp och säga ifrån när hon upplever missförhållanden och maktmissbruk, trots att det får konsekvenser för henne själv.

Så länge hjärtat slår har premiär på bio 27 september.

Foto: Magnus Ragnvid

Annons