Populärt: Sofia Richie GraingeTv-serierBoktipsKrönikor

Ayan Ahmed: "Jag hoppas att huvudrollen är nära"

17 jul, 2024
AvFanna Ndow Norrby
ayan ahmed brun tröja rött hår
Beata Holmgren/Studio Femme
Stjärna över en natt i Snabba Cash, nu Sommar i P1 och i höst – skräckfilm. Journalisten Fanna Ndow Norrby möter skådespelaren Ayan Ahmed i ett samtal om konsten att byta roller.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Min rutin #18 – CherrieBrand logo
Min rutin #18 – Cherrie

Ayan Ahmed blev känd för både Sverige och världen när hon gjorde Netflix-succé i Snabba Cash 2021. Hennes insats som stenhårda gängmedlemmen Nala Kristallen-prisades som Årets bästa biroll.

Jag möter Ayan en sommareftermiddag, hon får makeup inför att ELLE-bilderna ska plåtas i den salong där hon brukar fixa sitt hår. Hon har just filmat klart en skräckfilm. Och spelat in sitt första Sommar i P1, radioprogrammet med över tre miljoner lyssnare. I sitt sommarprat berättar Ayan om flytten hon gjorde med sin mamma från Somalia till Sverige för 15 år sedan. Hon riktar sig också till filmbranschen och problematiserar den brist på representation hon menar gör branschen stängd för skådespelare som rasifieras.

ayan ahmed elle
Ayan Ahmed slog igenom som Nala i Snabba Cash.BEATA HOLMGREN

Vi kommer in på en annan del av arbetet som skådespelare – hur man fångar in karaktärer och hur hårfärger och frisyrer har kommit att bli en del av hennes process. Just hår betyder mycket för Ayan. Hon ser det som en del av sin personliga och professionella resa som ger henne stöd när det behövs som mest. Till exempel inför rollen som blev hennes stora genombrott.

Annons

– Min roll i Snabba Cash var tänkt för en kille och när jag kom till castingen var jag omringad av män. Jag hörde hur det snackades om att det skulle vara omöjligt för en tjej att spela den här rollen. Jag kände mig förminskad.

Jag minns att jag såg mig själv i spegeln och att jag sa till min spegelbild: Kör över dom – rollen är din!

Ayan om rollen som Nala i <span data-lab-italic_desktop="italic" class="italic m-italic">Snabba Cash</span>

Under provspelningen blev hon överkörd, avbruten och överröstad av sina medspelare.

– Jag fick ingen ärlig chans att visa vem jag var och hur jag skådespelar. När jag kom hem började jag experimentera med mitt hår. Jag flätade mig. Kanske för att försöka finna någon typ av självsäkerhet ... Jag minns att jag såg mig själv i spegeln och att jag sa till min spegelbild: Kör över dom – rollen är din!

nala – första gangsterbruden i sverige

Ayan fick sin revansch. Efter hennes andra audition skrevs rollen om – för att passa en kvinna. Iskalla Nala föddes.

– Hon kan än i dag ge mig styrka i vissa situationer. Jag spelade den första riktiga gangsterbruden i Sverige! Men när jag har mitt hår flätat ser jag fortfarande ut som Nala. Jag har varit rädd att folk ska förväxla oss. Trots att hon är min baby är hennes karaktär och livsstil så mörk. Jag tror nästan att jag gestaltade henne för bra för jag behövde verkligen göra mig av med henne för att bli av med den ångest hon gav mig.

ayan ahmed elle
"Jag ville bryta med karaktären Nala", säger Ayan om sin makeover.BEATA HOLMGREN

Ayan gick till frisören Ruth Mido för att bryta med karaktären Nala. Hon ville låta det ske genom en total makeover. Ruth gjorde Ayan blond.

Annons

– Vi landade i att blont hår gav mig en mer feminin, kvinnlig look vilket jag längtade efter efter att ha spelat så hård. Jag övertänkte lite, funderade på om det kunde vara problematiskt att som svart kvinna ha blont hår, typ efterlikna ett vitt ideal. Men jag behövde gå igenom en blond fas. Det gjorde folk mer öppna inför mig, gav mig en annan uppmärksamhet.

aktuell i skräckfilmen Hemmet

När vi ses för intervjun har Ayan lämnat det platinablonda för ett nytt, rödtonat svall. Jag blir nyfiken på färgvalet. Personligen associerar jag rött hår med att vilja omfamna sin mer galna sida, att vilja känna sig stark och att vilja testa gränser. Ayan menar att det röda bara är ett snabbstopp på vägen mot slutmålet som är brunt.

– Men under tiden ger det röda håret mig självkänsla. När jag tidigare har gått in i ett rum och känt mig tyst, annorlunda och inte vågat sticka ut är det nu tvärtom. Med rött hår märks man, vilket hjälper mig psykologiskt. Plus att det bryter mot rollen i skräckfilmen Hemmet som jag precis har spelat in. Där blev det ett långt svart hår. Det matchade verkligen karaktären. Det var en utmanande roll, raka motsatsen till Nala. Den här gången fick jag spela en snäll och hjälpsam sjuksköterska, inte gängkriminell.

ayan ahmed afrosalong brun tröja skrivbord
Ayan Ahmed är aktuell med sitt sommarprat i Sommar i P1BEATA HOLMGREN

Den svenska filmbranschen är snäv. Det är just därför jag vänder mig till filmindustrin i mitt sommarprat

Ayan om den svenska filmbranschen

Hur fick du grepp om den karaktären när du inte behövde drivas av den där ”jag ska visa dom”-känslan?

Annons

– Hon var svår att hitta fram till i Stockholm. Jag behövde sluta lyssna på min vanliga musik och i stället lyssna på Adele och Hans Zimmer. Jag läste Elaine Eksvärds bok Vardagsmakt om retorik som jag har läst flera gånger och behövde komma tillbaka till. Den här rollen är väldigt clean och min första roll sedan Nala. Så det blev lite av ett krig inom mig men efter några dagar på Gotland, där vi spelade in, kom jag helt in i hennes karaktär.

ayan ahmed brun klänning rött hår
"Jag hoppas att huvudrollen är nära"BEATA HOLMGREN

Framåt drömmer Ayan om en huvudroll och att få jobba bakom kameran. Hon vill både skriva och skapa egna projekt.

Hur nära är huvudrollen?

– Jag hoppas att den är nära. Men den svenska filmbranschen är snäv. Det är just därför jag vänder mig till filmindustrin i mitt sommarprat. Jag gick in i studion i mitt röda hår för att våga prata om hur stängd branschen är. Vi är så många som bara sitter och väntar. De som har positioner där de kan bestämma måste börja se Sverige för vad det är! Jag känner starkt för de här frågorna men när jag kliver ut ur salongen efter den här plåtningen vet jag att jag kommer att må bra. Det livliga, det kulturella … afrosalonger är som ett hem, ett safe space, jag kommer hit för att ventilera.

FAKTA

Namn: Ayan Ahmed.
Ålder: 24 år.
Yrke: Skådespelare.
Följ: @ayanahmedactor

Min rutin #16 – Nikita UgglaBrand logo
Min rutin #16 – Nikita Uggla
Annons