Hur textilier förändrats genom tiderna: från gråtoner till färgstarka mönster på Ikea
Textilier har varit en del av våra hem i evigheter – och det är de senaste decennierna vi har sett den största utvecklingen. Ikeas textilutställning slog upp portarna den 25 april och blev snabbt en favorit, enligt Anna Falk Sandberg, som ansvarar för utställningen.
– Det är många generationer som kan möta mönster i utställningen som man har vuxit upp med, vilket gör att man får en känslomässig koppling till dem. Det är ganska härligt när en besökare säger 'den där hade min lillebror i sitt sovrum' eller 'den där gardinen hade vi i köket hemma’. Denna typ av nostalgi är en av utställningens största styrkor, säger Anna Sandberg Falk.
Upplev textilhistoriens Inspirerande utveckling på Ikea
På 1950-talet började folk verkligen ta till sig idén om att inreda sina hem, textilier blev mer spännande och fick en ny betydelse i våra liv – det var som att hemmet speglande en del av vår personlighet.
Ingvar Kamprad, grundare av Ikea, hade själv inget intresse för textilier vilket gjorde utbudet begränsat, då bestod tygerna av grå toner som saknade variation. Men brist på färg och mönster skulle komma att förändras radikalt under 1960-talet – när textilierna började få en allt viktigare plats i hemmen.
Efter att ha sett en ökad efterfrågan på textilier senare på 1960-talet insåg Ingvar Kamprad att Ikea behövde förnya sitt sortiment. Då anställdes den danska textilkonstnärinnan Bitten Højmark för att ta fram en mer koordinerad kollektion.
I samband med lanseringen kom Inger Nilsson in i bilden, hennes ambition var att införa färg, bomull och moderna mönster. Och väl på utställningen får man en djupare förståelse för hur textilierna tillverkas, inte bara den visuella upplevelsen!
– Ett spår i utställningen är den kreativa processen, där vi har valt ut formgivare som har delat med sig om bland annat skisser och verktyg. Det visar att det finns så oändligt många sätt att vara kreativ på, säger Anna Sandberg Falk.
In i 1970-talet upplevde textilindustrin en teknologisk revolution. Med nya trycktekniker kunde IKEA erbjuda tyger i större volymer till lägre priser. Sven Fristedt och Viola Gråsten var några av designerna som skapade mönster och färgglatt fortsatte och blev viktiga komponenter i heminredningen.
Bland utställningens höjdpunkter finns klassiker som Randig Banan, som har tryckts tre gånger på grund av sin popularitet, samt 70-tals blomman Majssol och Inez Svenssons mönster Strix och Strax. Dessa mönster har gjort ett starkt intryck på besökare genom åren och symboliserar textiliernas utveckling.
– Oavsett om man tycker att textilierna är fina eller fula så har de gjort ett avtryck och det är ju det som är poängen, säger Anna Sandberg Falk.
På 1980-talet och framåt fortsatte sortimentet att utvecklas – textilier fick en mer praktisk roll i hemmen samtidigt som de fortsatte att vara trendiga och estetiskt tilltalande. Mönster och färg var fortfarande centralt, samt med samarbeten med formgivare som hjälpte till att sätta upp ikoniska kollektioner.
Så inreder du med Ikeas textilier och mönster
På utställningens balkong har besökare möjlighet att utforska hur dessa textilier kan appliceras i olika rumsscenarier för att inspirera till personliga hemprojekt.
Kliv in och bli förtrollad av en färgsprakande upplevelse!
Idag och framöver ligger fokuset på textilier som både ska vara snygga och hållbara över tid. Med digitaliseringen i förarsätet har vi fått nya trycktekniker och 3D-printning som driver utvecklingen framåt ännu snabbare – detta kommer göra det möjligt att skapa personliga och unika textilier.
Gunnel Olsson, en annan representant från IKEA, noterar att många idag söker efter mer färg i sina hem:
– Vi har varit i en ljus och beige inredning en period nu, och med skiftet så blir de färgglada textilierna i utställningen ännu mer relevanta, säger hon.