5 livsmedel som gör dig lycklig
Mat och trygghet går hand i hand, smaken eller doften av något kan framkalla ett kärt minne från barndomen eller ta oss till en hetsig nattmarknad i Bangkok. Termen "comfort food" känner nog de flesta till, vem älskar inte att gosa ner sig i soffan, bingea en serie och äta pizza en kall vinterkväll? Eller lindra ett krossat hjärta med en ordentlig portion Ben & Jerry’s? Oftast fyller dessa måltider sitt exakta syfte – att göra oss lyckliga för stunden.
I den bästa av världar hade vi ätit pizza och glass varje dag men efter ett tag hade vi nog tröttnat, tur då att det faktiskt finns livsmedel som både gör gott och gör oss lyckliga. Mat löser inte alla problem, men det kan vara värt att prova!
Fem livsmedel som gör dig lycklig
1. Fisk och skaldjur
Skaldjur är för många något som är förknippat med lyx, men däremot kanske inte något man ska äta varje dag, därför är det perfekt när man vill unna sig det där lilla extra! Musslor och ostron är magra livsmedel och källor till bland annat protein, vitamin B12, jod och selen. Dessutom är de miljövänliga i och med att de bidrar till att minska övergödning. Inte heller behöver de något foder eftersom de tar upp de näringsämnen de behöver direkt ur vattnet och när musslorna och ostronen skördas följer näringsämnena med upp från havet.
Lax, tonfisk och makrill är fiskar som innehåller bra mängder tryptofan, ett ämne som också finns i vissa nötter och frön och är starkt sammankopplat med kroppens tillverkning av serotonin och melatonin, två ämnen som påverkar kroppens förmåga att slappna av.
Recept: Skaldjursfat deluxe
2. Kött och potatis
Goda nyheter för dig som gillar det enkelt och vill hålla dig till det grundläggande och gott! Kött och potatis är ju ändå basen i svensk husmanskost.
Det finns forskning som tyder på att kött och potatis kan förbättra både humör och välbefinnande då dessa livsmedel innehåller näringsämnen som hjälper till att producera ämnen som dopamin, som man förenklat kan säga är hjärnans belöningssystem, och serotonin, som förmedlar en känsla av tillfredsställelse. Så en middag med kött och potatis fyller både behovet av comfort food samtidigt som den också höjer dina lyckokänslor!
Recept: Entrecôte med smashad potatis
3. Havre och fullkorn
Det är ingen nyhet att havre är riktig supermat. Havre är bra för hjärthälsan, bra för matsmältningen, en god ingrediens i såväl efterrätter som gröt och snällt mot plånboken! Fullkorn är en viktig del i vår kost och genom att konsumera det regelbundet kan du minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar samt hålla blodsockernivåerna stabile. Sen är det ingen hemlighet att fullkorn har en avgörande roll för matsmältningen och tarmhälsan och en glad mage underlättar verkligen vårt mående! Andra livsmedel med fullkorn är brunt ris, bröd, quinoa och korn. Att få i sig mer fullkorn är inte särskilt vårt men däremot väldigt gott – win-win, säger vi!
Recept: Världens godaste havregrynsgröt
4. Sill och sardiner
För dig som söker det trygga köket är här ännu ett livsmedel vi är vana vid – sillen! Att söka tröst i den trygga maten leder ofta till en känsla av lycka och aktiverar hjärnans belöningscentrum. Förutom att både sill och sardiner innehåller flera viktiga vitaminer, mineraler och omega-3 så är de små fiskar som ligger lågt i näringskedjan, vilket gör att de har ett lägre innehåll av kvicksilver jämfört med större fiskar, som tonfisk.
Recept: Vit böndipp med sardiner
5. Det globala köket
Den som gillar spänning, älskar att testa nya saker och redan har smakat sig igenom det kinesiska, mexikanska och italienska köket finner lycka i det globala köket. För dig fyller maten ditt behov av att utforska världen och lära dig mer om andra kulturer, vilket i sin tur bidrar till att utöka sin egen lycka.
Det grekiska köket är ett av köken som svenskarna är mest nyfikna på, tillsammans med det koreanska, vars popularitet stigt rejält den senaste tiden.
Recept: 3 recept på grekiska godsaker
Artikelinspiration: Your Tango
Omslagsfoto: TT