Vilken champagne-sort passar dig bäst? ELLE guidar!
Den 25 oktober är det Champagnens dag och det känns därför extra lämpligt att uppmärksamma de ädla bubblorna lite extra. Vi tog hjälp av champagneexperten Fredrik Schelin för att kunna komma drycken lite närmare och förstå vad som finns inne i flaskan. Fredrik Schelin skriver till vardags på sajten dinvinguide.se och har skrivit boken Champagne – 49 miljoner bubblor i en flaska.
Vi tar också reda på vilken champagnetyp du är, och vilket bubbel som passar just dig.
Så olika smakar champagnesorterna
Förklara för en nybörjare, hur olika smakar olika champagnesorter?
– Champagne smakar helt olika, låt mig skrapa lite på ytan varför. Champagne är i grunden ett vin i världsklass som man sedan låter jäsa en gång till på flaska för att på så sätt kolsyra vinet.
Champagne består till huvuddelen av tre olika druvor: chardonnay som är en grön druva samt pinot noir och pinot meunier som är två röda druvor. Alla dessa tre druvor har helt olika karaktärer. Detta ger så klart även helt olika viner smakmässigt.
Utöver det finns det massor med olika sätt att vinifiera champagne, tänk bara om vinet har jäst på ekfat eller på ståltank vilken enorm skillnad det gör med slutprodukten.
Drick champagne som en söt drink
Många tänker nog på champagne som ett torrt vin. Finns det söt champagne?
– Ja det finns söt champagne, dels har vi stilen som kallas Demi-sec som har cirka 35 gram socker per liter och som är en klassisk dessertchampagne i stil.
Sedan har det under senare år även blivit populärt med så kallad ”ice”. Detta är en champagne med runt 70 till 90 gram socker per liter och är tänkt att serveras på is. Lite som en cocktail på nattklubb eller i solen på en uteservering.
Den champagnen ska du börja med
Finns det något som du skulle kalla ”nybörjarchampagne”?
– Inte direkt men när man närmar sig champagne brukar det säkraste kortet vara att prova det som kallas för icke årgång eller NV non vintage. Dessa är husens flaggskepp och är då oftast en blandning mellan de tre olika druvorna och reservvin alltså gammalt vin man sparar för att blanda upp och skapa husets stil på champagne.
Här hittar man de mest publika stilarna och kan väl kanske kallas nybörjarchampagne.
Vilken champagne passar dig bäst?
Fredrik Schelin har utsett tre olika champagnetyper och valt ut en flaska till varje typ. Vilken champagne ska just du köpa?
Typ 1: Vinsnobben
Du gillar lyx i vardagen och du ser dig själv som en djup och intellektuell person. För dig behöver det inte vara ett speciellt tillfälle för att avnjuta ett glas champagne. Du har exklusiv och ganska dyr smak. Du spendera gärna pengar på vin och ser dig själv som champagne-konnässör.
Champagnen för dig: Krug Grande Cuvée
”Krug – kungen av Champagne. Det finns champagne, och sedan finns det Krug.
Ett torrt vin med en mängd olika smaker och dofter. Här finns brödighet, integrerat fat, rostade pinjenötter, röda bär, härliga mogna äpplen och en balanserad ton av citrus med inslag av mineraler och krita. Helt enkelt magisk!”
Typ 2: Trendspanaren
Du anser att din tid är mer dyrbar än andras och ignorerar onda ögat från alla andra i baren som bara vill beställa en öl. Du är sofistikerad och passionerad. Din dröm är att ha en cool glasveranda med de senaste designmöblerna och glossiga magasin liggandes framme. Här kan du sitta och trendspana på din senaste iphone 11 medan du sippar på ett glas trendigt bubbel.
Champagnen för dig: Pertois-Lebrun Le Fond du Bateau no 10
”Det som trendar mest i Champagne är unga odlarproducenter som likt sitt granndistrikt Bourgogne vinifierar och framställer vingårdsspecifika champagner.
Vinet har en krämig textur med integrerade toner av örter som dill, citrus, mineraler, viss sur lie med lång eftersmak.”
Typ 3: Klassikern
Du gillar att hålla saker så enkelt som möjligt. Din favoritstund på veckan är helgen efter en lång jobbvecka och du kan ligga och chilla i soffan med ett riktigt kallt glas champagne. När du väljer dryck är du principfast och tänker sällan utanför boxen. Du gillar rutiner och skäms inte för det.
Champagnen för dig: Taittinger Brut Réserve
”Här väljer vi en klassiker både i stil och som varumärke.
Härligt frisk och inte att förglömma extremt prisvärd champagne i en vacker ljusgul färg. Vinet uppvisar unga toner där chardonnay dominerar. Jag hittar en fruktig smak med inslag av brödighet, mineraler, gröna äpplen, och balanserad syra i avslutningen.”
Därför är champagne så dyrt
Och så en sista fråga. Varför är champagne så dyrt jämfört med till exempel cava och prosecco?
– Champagne har ett fantastiskt vinlagssystem, enkelt förklarat lite som våra kollektivavtal. För länge sedan så kom man på att om man ska lyckas med sin produkt och att hålla den på toppnivå som varumärke måste alla inblandade tjäna pengar. Jag brukar jämföra med våra svenska bönder som ofta lever på marginalen för att marknaden styr priset på råvaran.
I Champagne är värdet marken och druvorna, man har styrt upp kostnaden på druvorna enligt vinlagarna. På så sätt kan alla odlare eller bönder leva på sin mark. Det kostar mellan 5 och 9 euro per kilo för druvorna, ibland mer. Det går åt cirka 1,2 till 1,5 kilo druvor per flaska champagne.
Lägger du sedan till att en vanlig årgångslös champagne enligt lag ska lagras i källare minst 15 månader för att få heta Champagne (36 månader för en årgång). Det plus arbetskostnad, flaska, etikett, skatter och transport så blir det ganska kostsamt.
Sedan får vi inte glömma importörens inkomst, Systembolagets vinstpåslag, moms och alkoholskatt. Det sistnämnda gäller ju alla viner, men att ha styrt upp druvvärdet så att bönderna kan leva med sina familjer på råvaran tycker i alla fall jag är en av de goda anledningarna till att avnjuta champagne.